Świat Campera


Idź do treści

Wakacyjna kuchnia

Camperem przez Polskę



Wakacyjna kuchnia powinna być szybka, smaczna i zdrowa.

Podajemy tu parę przepisów jakie znaleźliśmy na stronie gotujmy.pl
www.gotujmy.pl
Jeżeli macie jakieś swoje pomysły na dobrą i szybką wakacyjną kuchnię, podzielcie się z innymi i przyślijcie nam takie przepisy, a my umieścimy je na naszej stronie.



Kiełbasiane danie z włoską nutą
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:

" 4 krótkie kiełbaski śląskie
" 1/2 żółtej papryki
" 2 cebule
" łyżka oleju
" puszka 400g pomidorów krojonych
" sól
" pieprz
" słodka papryka
" bazylia
" oregano
PRZYGOTOWANIE:
Kiełbasę obrałam ze skórki (tak mi lepiej smakuje), przekroiłam wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Paprykę oczyściłam z gniazda nasiennego, pokroiłam w paseczki. Cebulę obrałam, pokroiłam w półplastry. Na dużej patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam kiełbasę i smażyłam ją do zrumienienia. Dorzuciłam paprykę, a po minutce cebulę. Lekko posoliłam. Wszystko razem smażyłam na wolnym ogniu często mieszając, aż papryka i cebula zmiękły. Dodałam pomidory z puszki razem z sosem, doprawiłam do smaku pieprzem, słodką papryką, oregano i bazylią. Całość wymieszałam i dusiłam jeszcze kilka minut, żeby smaki się połączyły. Podałam z gotowanymi ziemniakami.


Kotleciki z cukinii

czas: 30-60 min
SKŁADNIKI:

" cukinia 2 szt
" mąka pszenna 3 łyżki
" mąka kukurydziana 2 łyżki
" jajka 1 szt
" sól 2 szczypty
" cebula 1 szt
" olej do smażenia 1/4 szklanki
" pomidor 1 szt
" ketchup pikantny 1/2 opak
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować niezbędne składniki. Cukinię umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć cukinię i obrać cienko ze skórki, aby nie tracić wartości odżywczych, zetrzeć na tarce o grubych otworach solidnie odcisnąć sok. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, następnie dodać jajko, sól, wetrzeć cebulę, wymieszać całość. Smażyć z obu stron na złoto. Po usmażeniu na chwilę położyć na talerz z papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać z ketchupem pikantnym, ozdobić pomidorem. Placuszki smakują wyśmienicie.


Leczo z pieczarek

czas: 30-60 min
SKŁADNIKI:

" Pieczarki 500 gram
" papryka 1 czerwona
" papryka jedna żółta
" sos pomidorowy Chilli cooking sauce- ze słodkim chilli 425 gram
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki umyłam ,usunęłam ogonki i pokroiłam w grubsze plastry . Na patelnie wlałam odrobinę oliwy z oliwek .Włożyłam pokrojone pieczarki nie doprawiałam je niczym . Paprykę czerwona i zółtą umyłam pokroiłam w paski i dodałam do pieczarek . Dusiłam pod pokrywka jakieś 40 minut aż papryka zrobiła się miękka. Dodałam sos chiński z chilli mieszałam jakieś z 15 minut i zostawiłam pod przykryciem jeszcze na 10 minut . Podawałam z ryżem


Makaron penne z pieczarkami i kiełbasą

czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:

" * 15 dag pieczarki,
" * 1 szt cebula biała,
" * 1/2 opakowania makaron penne,
" * masło,
" * 1 szt kiełbasa biała,
" * 1/4 łyżeczki przyprawa uniwersalna,
" * Sól,
" * natka pietruszki
" * pomidorki z puszki lub ketchup
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie . Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę białą dość dużą obieramy z łupiny kroimy w piórka. Na patelni na maśle podsmażany pokrojoną pieczarki i cebulę . Następnie dodajemy 2 łyżki pomidorków z puszki lub ketchup wtedy dajemy mniej przyprawy uniwersalnej mieszamy . Doprawiamy przyprawą uniwersalną ,pieprzem do smaku .Na patelnie dodajemy ugotowany makaron mieszamy . Między czasie grillujemy plasterki białej kiełbasy . Podajemy makaron z pieczarkami i grillowaną kiełbasą ozdobione natka pietruszki .


Pieczarki w cieście 6

czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:

" pieczarki - 200 gram
" jajka - 4 sztuki
" maka - 2 łyżki
" sól - 1/2 łyżeczki
" pieprz - 1/2 łyżeczki
" olej - 3-4 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Jajka wbijamy do miski - ubijamy przez 3 minuty mikserem, dodajemy sól, pieprz i mąkę delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy do ciasta pokrojone wcześniej pieczarki. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, smażymy placki na wolnym ogniu po 3 minuty z każdej strony - najlepiej jeśli brzegi są rumiane a środek lekko podpieczony - jak dla mnie idealne ! *pieczarki oczyściłam miękką szczoteczką - nie "obierałam" ich. Jeśli są ciemne wtedy najlepiej je obrać, a jeśli są świeże moim zdaniem nie ma takiej potrzeby.


Ryż z mięsem i warzywami.

czas: 30-60 min
SKŁADNIKI:

" ok 0,5kg Karczku
" Warzywa: Brokuł, Marchew, Kalafior, Cukinia, (po kawałku))
" 1 torebka ryżu.
" Curry, kucharek, pieprz, papryka ostra.
" ser żółty do starcia
PRZYGOTOWANIE:
Karczek pokroić w kostkę, dusić na margarynie do miękkości, ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem curry. Warzywa dusić do miękkości dodać kucharka, paprykę pieprz, na koniec dodać ryż i mięso. Wymieszać, posypać startym żółtym serem. i Podawać. :) Smacznego.:)


Smażona biała kiełbaska z pieczarkami .

czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:

" * 1/2 kg pieczarki,
" * 1/2 kg biała kiełbasa,
" * 2 szt cebula,
" * 1 łyżka masło,
" * 1 opakowanie ryż dziki,
" * Sól,
" * kostka rosołowa
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w piórka . Kiełbasę białą obieramy z osłonki i kroimy w plasterki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni na maśle podsmażamy cebulę ,dodajemy pieczarki i pokruszona kostkę rosołową . Dodajemy pokrojoną kiełbasę smażymy. Doprawiamy pieprzem i podlewamy odrobiną wody. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Można do ryżu dodać odrobinę rozpuszczonego masła i wymieszać . Podajemy ryż na sałacie a obok pieczarki z kiełbaską



Placki ryżowe z pieczarkami
czas: 1-30 min


SKŁADNIKI:

" 100g ugotowanego na sypko ryżu
" 2 jaja
" 1/2 szklanki śmietany wiejskiej
" około 2 łyżki mąki kukurydzianej
" 1 łyżeczka kurkumy
" pół szklanki startego w łezkę miąższu dyni
" sól, pieprz do smaku
" olej do smażenia
" 2 łyżki masła
" 1 czerwona cebula
" 400 g pieczarek
" 1 ząbek czosnku
" szczypiorek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Obieramy pieczarki, kroimy je w mniejsze części. Obieramy cebulę i kroimy je w ćwierć plasterki. Na mocno rozgrzanym maśle (najlepiej sklarowanym) smażymy pieczarki z cebulą około 10 minut. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu do smaku- odstawiamy Do miseczki wsypujemy ryż, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, kurkumę, miąższ dyni i szczyptę soli. Energicznie wszystko mieszamy.Na końcu dodajemy mąkę w takiej ilości, by ciasto przypominało konsystencją placki ziemniaczane - mieszamy. Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy niewielkie okrągłe placuszki na złoty kolor.Podgrzewamy pieczarki (jeśli trzeba) i nakładamy je na placki. Podajemy od razu.


Świderki w sosie z papryką
czas: 1-30 min


SKŁADNIKI:

" ? paczki makaronu świderki
" ok. 200g mięsa mielonego
" mały sos spaghetti Łowicz
" ? dużej papryki żółtej
" ? dużej papryki czerwonej
" duża cebula
" ? marchwi
" sól
" pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al. dente. Marchew pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, a papryki w małe prostokąty. Na patelni podsmażyć marchew, po chwili dodać cebulę i paprykę, smażyć chwilę. Następnie dodać mięso mielone, smażyć kilka minut mieszając, co jakiś czas. Kiedy marchew i papryka będą miękkie, zalać całość sosem i doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym makaronem.



Smażony panierowany camembert
czas: 1-30 min


SKŁADNIKI:

" dla dwóch osób:
" 2 serki camembert 120 g
" 1 duże jajko
" kilka łyżek bułki tartej
" olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
W jednym naczyniu roztrzepać jajko, do drugiego wsypać bułkę tartą. Ser (nie obierać go przepadkiem ze skórki!) obtaczać kolejno w jajku, bułce, jajku, bułce - panierka powinna być dość gruba. Najlepiej to robić przy pomocy dwóch widelców, nie dotykając palcami, wtedy panierka nie odpada. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać natychmiast, dopóki jest gorący i ma płynną konsystencję. Ja go zawsze podaję w towarzystwie makaronu wstążki i sałaty lodowej z owocami w miodowym winegrecie (wg przepisu http://www.gotujmy.pl/salata-lodowa-w-miodowym-winegrecie,przepisy,145265.html ), ale doskonale smakuje też z żurawiną.



Śliwki węgierki w cieście
czas: 1-30 min


SKŁADNIKI:

" 2 szklanki mąki pszennej,
" 2 szklanki wina białego wytrawnego,
" 4 łyżki cukru pudru,
" 8 jajek,
" 50 dag śliwek węgierek,
" olej do smażenia,
" 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
" cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Do ciepłego wina wsypać przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, zmiksować, przestudzić. Następnie dodać żółtka i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Śliwki umyć osuszyć w papierowym ręczniku, wypestkować. Każdą śliwkę zamoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone posypać cukrem pudrem



Placek ala pizza
czas: 1-30 min


SKŁADNIKI:

" 3 łyżki mąki
" 1 jajko
" 1 parówka lub kawałek innej kiełbasy najlepiej drobiowej
" 2 łyżeczki startego żółtego sera
" sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Jajko utrzeć z mąką , dodając wody tak aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego, dodać kiełbasę pokrojona w kostkę,doprawić solą i pieprzem i wymieszać .Wylać na rozgrzaną patelnię .Przewrócić na drugą stronę i posypać żółtym serem.Smażyć na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści.Podawać z ketchupem. Jajko utrzeć z mąką , dodając wody tak aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego, dodać kiełbasę pokrojona w kostkę,doprawić solą i pieprzem i wymieszać .Wylać na rozgrzaną patelnię .Przewrócić na drugą stronę i posypać żółtym serem.Smażyć na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści.Podawać z ketchupem.



Pizza z patelni 4
czas: 1-30 min


SKŁADNIKI:

" 2 placki pszenne - tortilla
" 1 mała cebula
" 100ml soku pomidorowego
" 1 łyżeczka pesto czerwonego
" pieprz, sól
" szczypta cukru
" 1 łyżeczka oleju
" 4 plasterki szynki surowej
" 6 czarnych oliwek
" 50 g sera żółtego -Gouda
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szynkę kroimy w paski, oliwki w plasterki a ser ścieramy na tarce. Do rondelka wlewamy olej ,dodajemy cebulę ,smażymy przez 2 minuty i wlewamy sok pomidorowy ,dodajemy pieprz, sól, cukier ,pesto ,wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 7 minut do powstania gęstego sosu.Rozgrzewamy patelnię teflonową ,kładziemy placek tortilla , który smarujemy ciepłym sosem pomidorowym, na sosie układamy szynkę , oliwki i posypujemy serem a patelnię przykrywamy pokrywką. Podgrzewamy mini pizzę przez 2 minuty do momentu rozpuszczenia się sera. Podajemy na gorąco.



Drobiowe placki w cieście
czas: 1-30 min


SKŁADNIKI:

" Piersi z kurczaka
" mleko
" mąka,
" jajko
" woda
" sól, pieprz ziołowy, papryka słodka,
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka pokroić w grubsze plastry, - lekko rozbić. przyprawić papryką, sola i pieprzem. Odstawić do lodówki, w tym czasie zrobić ciasto naleśnikowe, (gęste!) Ja robię na oko, więc ciężko powiedzieć ile czego trzeba dać, no i zależy to oczywiście też od ilości filetów. Na patelni rozgrzać olej, moczyć piersi z kurczaka w cieście i smażyć z obu stron do zarumienienia. Ja najczęściej podaje z sosem czosnkowym, Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno... (osobiście wolę to drugie) :) Smacznego!



Kotlety drobiowe w sosie greckim
czas: 1-30 min


SKŁADNIKI:

" 1 pierś z kurczaka
" 2 jajka
" mąka
" bułka tarta
" sól, pieprz,
" tłuszcz do smażenia
" 1 duży słoik sosu greckiego
PRZYGOTOWANIE:
Filet delitanie opłukać, osączyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć dość syto mąką, solą i pieprzem. Kolejno każdy kotlet panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Kotlety odstawić do przestygnięcia. Przekładać w misce na przemian raz kotlety a raz sos ( zaczynając od sosu i kończąc na sosie). Podawać na zimno z pieczywem lub ziemniakami z wody




Pyszne kotleciki z piersi kurczaka
czas: 1-30 min


SKŁADNIKI:

" * pierś z kurczaka
" * jajko
" * 2 łyżki majonezu
" * ser żółty
" * 2 łyżki mąki ziemniaczanej
" * przyprawy
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę lub niewielkie paseczki. Dodajemy resztę składników czyli: 2 łyżki mąki, 2 łyżki majonezu, roztrzepane jajko i starkowany żółty ser. Mieszamy i przyprawiamy wedle uznania, ja robiłam z gotową przyprawą do kurczaka oraz z przyprawą do potraw z grilla. Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie nakładamy łyzką kotleciki i smażymy je na złoty kolor.



Kotlety z wątróbki i pieczarek
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:

" 50 dkg wątróbek drobiowych
" 30 dkg pieczarek
" 1 cebula
" 4 łyżki mąki
" 2 jajka
" sól, pieprz, vegeta
PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczone z błonek i umyte wątróbki pokroić w drobniutką kosteczkę.Cebulę pokroić w drobna kostkę [ ja użyłam blendera] a pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami i dodać do wątróbki, dodac resztę składników. Doprawić i wymieszać.Łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju.Osączyć na papierowym ręczniku.



Omlet z cukini z pieczarkami 4
czas: 1-30 min


SKŁADNIKI:

" 30dag cukini
" 6jaj
" 6dag mąki
" sól
" vegeta
" 4dag masła
" 20dag pieczarek
" 4dag smalcu
" zielenina
" olej
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w cienkie plasterki, usmażyć na patelni na oleju. Cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcedzić nieco sok. Dodać do cukini mąkę i jaja, przyprawić do smaku, wymieszać. Usmażyć dwa omlety na patelni o średnicy 30cm lub cztery- na patelni o średnicy 18cm. Na usmażonych omletach rozłożyć pieczarki, zwinąć, posypać zieleniną.


Potrawka z cukinią i boczkiem
czas: 30-60 min


SKŁADNIKI:

" 2 małe cukinie
" 1 papryka czerwona
" 1 papryka zielona
" 1 papryka żółta
" 3 duże pomidory
" 2 cebule
" 20 dkg wędzonego boczku
" 1 mała kiełbasa cienka
" natka pietruszki
" sól
" pieprz
" mielona papryka słodka
" oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Kiełbasę obrać i pokroić w kostkę. Boczek także pokroić w kostkę. Do rondelka wrzucić boczek i wytopić tłuszcz. Następnie dodać kiełbasę i lekko podsmażyć. Paprykę obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cukinię obrać (wykroić miąższ) i pokroić w półplasterki. Pomidory pokroić na kawałki. Na tłuszczu ze smażenia boczku zeszklić lekko cebulę. Dodać nieco oliwy i wrzucić paprykę. Następnie dodać cukinię, a na końcu pomidory. Starannie wymieszać. Całość dusić do miękkości. Następnie dodać podsmażony boczek i kiełbasę. Wymieszać i doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki i wymieszać.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego